Liefde voor theater en mensen

Mijn naam is Yvonne Simons en ik ben gelukkig getrouwd met Maarten Simons. We wonen samen met onze vier kinderen in een boerderij in Heusden.

Theater zit in mijn bloed. In mijn familie werden altijd acts geschreven en toneel gespeeld. Verkleden en toneelstukjes verzinnen: als kind kreeg ik er niet genoeg van. Bepaalde rollen roepen bepaald gedrag op. Dat voelde ik haarfijn aan en vond ik fantastisch.

Later speelde ik rollen in allerlei vormen van theater, van blijspel en drama tot clownerie. Gedurende al die jaren verzamelde ik een bijzondere collectie kostuums, pruiken, hoeden en schoenen. De collectie vormt nu een belangrijk onderdeel van Praktijk De Verkleedkamer.

De bijzondere collectie kostuums, pruiken, hoeden en schoenen in de verkleedkamer heb ik gedurende twintig jaar verzameld.

Ook ben ik van jongs af aan geïnteresseerd in menselijk gedrag. Ik heb zelf ADD. Mijn moeder was een hele lieve vrouw die het psychisch heel zwaar kon hebben. Als kind kon ik ons gedrag niet plaatsen. Later vroeg ik me af: waarom gedragen mensen zich op bepaalde manieren? En hoe kun je gedrag positief beïnvloeden?

Dramatherapeut
Tijdens de opleiding tot dramatherapeut kreeg ik daar antwoord op. Deze studie koos ik vanwege mijn liefde voor theater en mensen. Ik gaf dramalessen op school en regisseerde de musical van groep acht en jeugttonpraten.

Ook werkte ik als dramatherapeut in het speciaal onderwijs en in de verslavingszorg. Hier zag ik in extreme vorm wat er met mensen kan gebeuren wanneer ze emoties niet uiten en disfunctioneel gedrag aangeleerd hebben. Het motiveerde mij nog meer om mensen al op jonge leeftijd te helpen.

Ik vind het fantastisch om te zien hoe snel een kind in een rol komt en ontspant, omdat verkleden en spelen zo leuk is. Van het een op het andere moment beweegt en gedraagt het zich als een draak of prinses. De verbinding tussen emoties en fantasie fascineert mij omdat het een helende werking heeft. Daarnaast geniet ik van kinderen die vrijheid ervaren om zich zelf te laten zien, gewoon zoals ze zijn.